Nucile verzi, rabarbărul şi cătina au încântat papilele gustative ale italienilor de la Slowfood. Gospodinele din împrejurimile Saschizului sunt încurajate să producă şi să comercializeze gemurile pe care le prepară cu mâinile lor.
La Saschiz a avut loc duminică după amiază un concurs inedit de gemuri organizat de fundaţia ADEPT şi jurizat de un grup de italieni, membrii ai Asociaţiei Internaţionale Slowfood. La concurs au fost invitate să expună gemuri, spre degustare, toate cele 21 de femei din localităţile Saschiz, Mihai Viteazu, Cloaşterf, Viscri, Boiu, Criş şi Meşendorf care au absolvit cursul de igienă alimentară organizat în februarie a.c. de ADEPT.
Numai o parte însă au mai găsit prin cămara proprie borcane cu gem, de anul trecut. Juriul a avut o sarcină destul de dificilă, pentru că s-au strâns 27 de sortimente de gem: din prune, căpşuni, rabarbăr, fructe de pădure, piersici şi multe altele. Timp de câteva ore, italienii de la Slowfood au degustat gemurile, au măsurat cu aparate speciale PH-ul şi cantitatea de zahăr din fiecare sortiment, au cerut apoi detalii despre condimentele folosite şi conservanţi.
La final nu a fost desemnat nici un câştigător, aşa cum se credea, spre dezamăgirea femeilor care aşteptau cu sufletul la gură să afle rezultatul, miza cea mare fiind plecarea în Italia la Terra Madre (Torino) un fel de Congres al mâncării, la care sunt aşteptaţi în perioada 26-30 octombrie aproximativ 500 de participanţi din 150 de ţări ale lumii.
Serena Milano, reprezentant Slowfood-Italia a explicat că nu a fost desemnat nici un câştigător: "Noi lucrăm doar pentru a identifica cele mai interesante produse. Credem că acestea sunt gemurile din nuci verzi, cătină şi rabarbăr. N-am mai găsit aceste produse în alte ţări din Europa şi cred că le putem promova oriunde, sunt foarte bune, gustoase, bine făcute".
Potrivit acesteia,