(Foto: )
Pasionat cercetator al documentelor din vechime, un arhivist din Oradea si-a inscris definitiv numele in cataloagele internationale ale oamenilor de stiinta care studiaza caderile de meteoriti pe Terra. GAZETA l-a gasit pe singurul roman care a demonstrat, de doua ori consecutiv intr-o perioada extrem de scurta de timp - mai putin de un deceniu, ca istoria poate fi rescrisa.
Meteoritul de la Oradea
Mihai Georgita, cercetator la Directia Judeteana Bihor a Arhivelor Nationale, este omul care a facut, cu totul intamplator, o descoperire de exceptie atunci cand a gasit cea mai veche atestare documentara a unui meteorit cazut in Romania.
Este vorba despre un document unicat care a stat la pastrare in arhivele Academiei Militare din Viena si care, copiat pe microfilm, a ajuns la Bucuresti in anul 1970, unde nici unul dintre cei care l-au studiat nu au realizat ca acesta contine dovada clara a celui mai vechi meteorit cazut in Romania.
In ianuarie 2002, arhivistul din Oradea, care studia microfilmul pentru lucrarea sa de doctorat, a fost surprins sa vada o schita extrem de clara si explicita facuta in primavara lui 1692. La acea vreme, Cetatea Oradiei era pasalac turcesc si era asediata de trupele austriece.
Dupa cum relateaza documentul, redactat de generalul de cavalerie contele von Auersperg, in zorii zilei de 20 aprilie “din cer a venit o minge de foc, ca o ghiulea de 200 de kilograme, care a trecut de avanposturile noastre, peste cetate si peste tabara, iar apoi a cazut in padurea de acolo”. Era vorba de padurea dinspre Olosig, zona unde acum este Parcul Copiilor din Oradea.
“Meticulos, generalul si-a adunat toti ofiterii care au fost martori oculari ai evenimentului, dupa care a facut o schita foarte riguroasa”, spune