Piata de capital romaneasca, a avut de suferit de pe urma miscarilor ample care au avut loc pe pietele emergente Uniunii Europene, ceea ce a echivalat cu pierderi insemnate pentru investitori. La aceasta s-au adaugat starile emotionale cu care investitorii s-au obisnuit la inceputul primaverii.
Anul acesta insa, pe langa problemele interne, generate de impozitarea excesiva a castigurilor, mentinerea pragului de detinere de 1% la SIF-uri, cat si intarzierea preluarii efective de catre Erste Bank a Bancii Comerciale, ceea ce afecteaza evolutia unora dintre cele mai importante active ale Bursei de Valori, ne referim la SIF-uri, s-au adaugat unele efecte externe. Este vorba despre cresterea dobanzilor din SUA si euro-zona, ceea ce a facut ca o serie de fonduri mari de investitii sa paraseasca piata romaneasca. Toate au avut drept efect o cadere accentuata a pietei de capital romanesti.
Marcarea de catre fondurile de investitii straine a profiturilor si iesirea acestora din Romania a afectat si evolutia pietei valutare, leul pierzand circa 2% din valoarea sa fata de euro.
„Pe fondul scaderilor inregistrate la BVB, una dintre cele mai bune modalitati de protejare si acoperiere a riscului este folosirea instrumentelor financiare derivate, in speta a contactelor futures si pe optiuni disponibile pe piata la termen de la Sibiu, explica Adrian Ciundin, broker la Carpatica Invest Sibiu. In astfel de cazuri se vede cu adevarat puterea instrumentelor derivate si in cazul unui trend descendent, aceasta este metoda recomandata. Cred ca investitorii care nu s-au folosit de aceasta oportunitate pentru a-si proteja portofoliile regreta ca nu si-au limitat pierderile".
Pe langa SIF-uri unul din cele mai afectate derivate a fost cel pe SNP, in ciuda faptului ca OMV, proprietarul companiei, a anuntat o crestere spectaculoasa a profitului.
La inceputul anului