Ministerul Sanatatii (MS) a organizat la inceputul lunii mai o licitatie pentru achizitionarea de lapte praf pentru copiii cu varsta pana la un an care nu beneficiaza de lapte matern * Cantitatea de lapte praf pentru care a fost organizata licitatia a fost de 1.000 de tone * Afacere de 14 milioane ROL * Pretul cel mai mic nu a contat pentru MS * Oficialii ar fi economisit un milion ROL * Societati mana-n mana si discutii cu membrii comisiei
La licitatia buclucasa au prezentat oferte patru societati: SC Medica SA - care a licitat cu suma de 15,3 RON/kg, SC Ro Rinaldi SRL cu 13,49 RON/kg, SC Superfood Company SRL cu 12,95 RON/kg si societatea poloneza Geo Poland care a licitat cu suma de 11,94 RON/kg.
Licitatia a fost castigata de SC Superfood Company, o asociatie de patru firme, desi suma licitata de societatea poloneza a fost mai mica cu 1,01 RON/kg fata de oferta castigatorului.
“Mami e de vina”
Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achizitie publica, conform caietului de sarcini, trebuia sa fie “pretul cel mai scazut in conditiile indeplinirii cerintelor minime obligatorii”.
Ministerul Sanatatii a dat o explicatie societatii poloneze pentru excluderea ofertei din licitatie, dar argumentele aduse ne-au facut sa credem ca membrii comisiei de licitatie au vrut cu orice pret ca polonezii sa piarda licitatia. Una din explicatiile date de MS a fost legata de tipul ambalajului laptelui praf.
“In caietul de sarcini se precizeaza necesitatea ca laptele praf ce urmeaza sa fie achizitionat sa fie etichetat conform articolului 9 al codului International de Marketing al substitutelor de lapte matern.
Consideram ca denumirea produsului ofertat de dumneavoastra, care apare pe eticheta sub forma de Mamilac, n