In ciuda previziunilor, majoritatea dobanzilor oferite de banci la depozite au ramas real negative. Randamentele in imobiliare au crescut semnificativ mai lent decat in perioadele precedente. Investitiile bursiere au ramas cele mai profitabile, dar au parca un viitor nesigur. Datorita aprecierii leului, romanii au mai renuntat la afacerea preferata: stransul valutei. Este luna iunie. Jumatatea anului, vremea bilantului. Ce tip de investitii a adus profituri romanilor, celor care au investit bineinteles. Trebuie spus, insa, ca doar 20% dintre romani folosesc banii si in alt scop decat consumul.
Nu toate fondurile mutuale au crescut peste inflatie
In primele cinci luni din 2006, indicele fondurilor mutuale a inregistrat o crestere de 1,57 puncte procentuale, potrivit datelor centralizate la Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv UNOPC. In aceeasi perioada, inflatia a fost de 1,9%.
Pe categorii de plasamente, fondurile diversificate au avut un randament de 2%, aproape egal cu inflatia, si doar cele pe actiuni au depasit indicele preturilor de consum, inregistrand o medie a performantelor de 2,6%. In pierdere au iesit fondurile monetare (cu un randament inferior inflatiei, de 1,4%) si cele pe obligatiuni (-0,2%).
In luna aprilie fondurile diversificate au fost singurele care au depasit rata lunara a inflatiei (0,42%), cu un randament de 0,7%, in timp ce fondurile pe actiuni au realizat o medie a performantelor de doar 0,3%.
Fata de primele cinci luni din anul trecut, in aceeasi perioada din 2006 s-a inregistrat o apreciere cu 13,38% a indicelui fondurilor mutuale, iar inflatia anualizata (aprilie 2005/aprilie 2006) a fost de 6,9%.
Dobanzi sub inflatie
Depozitele bancare nu mai sunt de ceva vreme o afacere. Mai mult, in 2005, daca depuneai bani intr-o banca riscai sa pierzi sume importan