In data de 7 aprilie 2006, CNS Cartel Alfa adresa o scrisoare deschisa in care atragea ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, atentia asupra pericolului pe care il reprezinta, din punct de vedere social si economic, aducerea celor o mie de lucratoare chineze in tara noastra.
Impactul importului de muncitori este daunator dat fiind faptul ca in Romania nu exista, in momentul de fata, cadrul legislativ adecvat pentru a reglementa si gestiona corect si echitabil acest tip de situatii, potrivit presedintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu. "In opinia noastra, ceea ce lipseste in Romania la momentul actual nu este forta de munca, ci conditiile de munca decente si politica salariala adecvata. Avand in vedere ca peste doua milioane de romani au fost nevoiti sa isi caute de lucru in strainatate, pe salarii mici (dar oricum mai mari decat ar fi primit in tara), si majoritatea fara vreo forma de protectie sociala, consideram ca situatia de la Bacau nu este una fericita si nu ar trebui adoptata numai pentru a dovedi ca si piata muncii din Romania este deschisa", se arata intr-un comunicat al Cartelului.
Dimpotriva, reprezentantii Consiliului Sindical sunt de parere ca fenomenul aparut se datoreaza lipsei de actiune ferma a autoritatilor romane pentru a crea conditii de munca decente si o politica salariala adecvata pentru lucratorii romani. "Salariile extrem de mici din tara noastra si conditiile foarte proaste de munca demotiveaza romanii sa accepte asemenea slujbe, creand astfel aceasta situatie paradoxala", mai scrie in comunicatul amintit.
Pentru angajator, forta de munca importata din China este extrem de avantajoasa - salarii mult mai mici, scaderea contributiilor la asigurarile sociale. Dar conditiile de lucru pe care le ofera nu sunt cu nimic mai bune decat in tara de provenienta.
"Asa cum luptam pentru conditii de munca decente pentru romanii care lu