Supralicitand legislatia UE, Ministerul de Finante vrea sa renunte, de la anul, la tipizatele, facturile fiscale si avizele de insotire a marfii, sustinand ca astfel se reduce birocratia si dispare piata neagra a facturilor.
Alte voci oficiale avertizeaza insa ca piata romaneasca nu este pregatita pentru aceasta operatiune, care ar putea prejudicia bugetul de sume uriase, de ordinul sutelor de milioane de euro.
Intentia finantistilor guvernului Tariceanu de a scoate din uz facturile fiscale incepand de la anul, anuntata la inceputul lunii martie a.c., a fost inserata in proiectul noului Cod Fiscal. O decizie pe care Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), o considera pripita.
„Nu stiu daca e cea mai buna idee. Ar fi trebuit sa se faca evaluari aprofundate, sa fie dezbatuta aceasta masura cu toti cei implicati in aplicarea ei si in combaterea evaziunii fiscale“, a spus Bodu. Presedintele ANAF sustine ca nu a fost consultat de superiorii sai din minister referitor la renuntarea la facturile fiscale.
„Nu m-au intrebat nici cand au introdus taxa pe viciu. De ce ar fi facut-o acum?“. Joi seara, ANAF a transmis ministrului de finante o avertizare oficiala referitoare la riscurile eliminarii facturii fiscale.
„Fiecare firma isi va putea tipari facturile“
De partea sa, Catalin Doica, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, sustine ca masura criticata acum de presedintele ANAF si de alti oficiali este inserata in proiectul noului Cod Fiscal inca de la jumatatea anului trecut: „Am avut multe discutii, la toate nivelurile, pe aceasta tema. Nu s-au adus, pana acum, argumente care sa ne faca sa cerem o derogare Uniunii Europene.
Fiindca, trebuie sa va spun, am fi singurul stat comunitar care ar utiliza acest tip de documente. Dar, sigur ca, daca obiectiil