Campania impotriva sediului din Strasbourg al Legislativului european are sustinatori si in sanul Comisiei Europene. Comisarul pentru comunicatii, Margot Wallstrom, lupta pentru renuntarea la sediul alsacian al Parlamentului European, noteaza site-ul euobserver.com.
Wallstrom, care este si in prima linie a eforturilor CE de refacere a relatiei cu opinia publica europeana, conduce un weblog pe care l-a folosit saptamana trecuta pentru a milita impotriva celui de-al doilea sediu al PE, cel din Strasbourg, si folosirea doar a celui din Bruxelles.
"Trebuie ca Parlamentul European sa fie cel care decide unde se intruneste! Inteleg si respect motivul istoric pentru care Strasbourg a fost ales ca locatie a Parlamentului European, dar astazi problemele practice si costurile aferente celor doua locatii pun in umbra aceasta valoare simbolica", a scris ea pe weblog.
E nevoie de unanimitate
Disputa este una extrem de sensibila, pentru ca Strasbourg a fost stabilit ca sediu in Tratatul Uniunii Europene inca din 1992, iar Parisul considera locatia ca un simbol al reconcilierii franco-germane si o problema de prestigiu national.
Wallstrom spune insa ca s-ar putea gasi o solutie care sa multumeasca si Franta. "Poate cu un alt presedinte francez s-ar putea porni discutii constructive despre compensatiile care sa fie acordate Frantei in caz ca PE va decide sa se intalneasca numai la Bruxelles", a declarat comisarul.
Purtatorul de cuvant al Comisiei, Johannes Laitenberger, a tinut insa sa sublinieze ca remarcile lui Wallstrom nu reprezinta pozitia CE in aceasta problema. "Orice comentariu facut de comisarul Wallstrom a fost facut in nume personal", a spus Laitenberger.
"Toti membrii comisiei pot face comentarii personale fara sa implice institutia", a spus oficialul, subliniind ca sediul din Strasbourg este trecut in Tratatul UE s