(Foto: )
Orase precum Bucuresti, Timisoara sau Iasi primesc cu bratele deschise “materia cenusie” de provenienta clujeana.
Fenomenul migratiei masive a fortei de munca locale survine ca urmare a faptului ca firmele multinationale care au vizitat Clujul, au plecat asa cum au venit, preferand sa-si deschida afaceri in alte zone ale tarii.
Din acest motiv, absolventii facultatilor clujene prefera sa se reorienteze spre alte orase, pentru ca, spun ei, in Cluj nu prea sunt locuri de munca, iar cele care exista, sunt prost platite.
De exemplu, un oras care absoarbe specialisti clujeni este Timisoara: 20 la suta din absolventii Universitatii Tehnice din Cluj sunt angajati de catre firmele multinationale de telefonie mobila din metropola banateana. Aici, un absolvent incepator castiga minimum 250 de euro pe luna si in decurs de un an are sanse de promovare intr-o functie de conducere cu un salariu de 500 de euro.
Ulterior, acesta poate ajunge expert al companiei cu un venit de peste 1000 de euro. Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Daniel Don sustine ca absolventii sunt asa de prost platiti la Cluj intrucat dezvoltarea economica a orasului nostru a fost mai lenta.
“S-au facut restructurari, dar nu s-a ajuns la rezultate majore in domeniul economic pana acum”, sustine directorul AJOFM.
“Economia clujeana merge cu pasi marunti si lenti, iar tinerii nu mai au rabdare sa astepte punerea in practica a proiectelor de investitii promise de autoritati. Pentru ei viata merge inainte, preferand sa plece departe de casa , daca numai asa o duc mai bine”, a concluzionat directorul AJOFM. (Foto: )
Orase precum Bucuresti, Timisoara sau Iasi primesc cu bratele deschise “materia cenusie” de provenienta clujeana.
@N