International Intellectual Property Alliance (IIPA - alianta mondiala a organizatiilor cu rol in protejarea drepturilor de autor) publica anual un raport detaliat asupra pirateriei mondiale. Versiunea 2006 are o sectiune bogata dedicata Romaniei.
Potrivit raportului IIPA, discurile optice piratate sunt foarte raspandite in Romania. In primul rand, acestea vin in tara noastra din Rusia si estul indepartat al continentului pe la granita cu Ucraina si Republica Moldova. Spre exemplu, softul pirat de import pare sa vina din Ucraina, jocurile pentru console vin direct din Asia ori sunt scrise pe CD-uri in tara. Jocuri piratate se gasesc pe strada, la taraba, chiar in unele magazine, ori sunt vandute pe site-uri internet sau la rubrica de mica publicitate.
A doua problema majora este cresterea semnificativa a numarului de CD-uri si DVD-uri scrise in Romania. Producerea la scara industriala a CD-urile si DVD-urilor cu continut piratat este controlata de grupuri de crima organizata, spun cei de la IIPA.
INTERNET. Internetul ofera oportunitati uriase pentru cei care vor sa descarce muzica, filme ori software, spun cei de la IIPA. O multime de site-uri romanesti ofera utilizatorilor posibilitatea sa scrie pe CD-uri continut protejat de Legea drepturilor de autor. Din ce in ce mai multe discuri optice sunt vandute pe internet, pentru ca vanzatorii isi pot ascunde astfel identitatea.
Reprezentantii organismelor de gestiune colectiva a drepturilor de autor (OGC) au raportat catre IIPA o buna colaboraborare cu providerii de internet. UPFR, reprezentantii industiei muzicale, au raportat in 2005 identificarea a 282 de site-uri ce ofereau ilegal muzica spre download ori vindeau ilegal CD-uri. Dintre acestea, 144 erau gazduite pe servere ale unor furnizori romani de internet. Dintre acestea, unele au fost inchise iar altele au fost aduse la "legalitate" prin st