Originar din Asia, unde creştea în stare sălbatică, i-a vrăjit pe romanii antichităţii în aşa măsură, încât la "întoarcere" l-au luat cu ei.
Acest fruct cărnos pare să ne fi fost oferit de natură doar pentru plăcerea pulpei sale zemoase.
Din analizele efectuate în laboratoarele moderne rezultă că cireşele au o puternică acţiune detoxifiantă şi depurativă care o recomandă reumaticilor, persoanelor care suferă de gută sau constipaţie, în artrite dar şi în tratarea litiazelor renale şi biliare.
O cură de cireşe poate da rezultate remarcabile. Se recomandă în primul rând hepaticilor, cărora le reglează funcţionarea ficatului, persoanelor demineralizate, celor cu afecţiuni biliare, celor cu stări avansate de oboseală, anemicilor, copiilor cu deficienţe de creştere, celor cu afecţiuni nervoase, pentru că medicina modernă recunoaşte efectul sedativ al acestui fruct remarcabil.
Cireşele stimulează organismul şi au o acţiune favorabilă asupra imunităţii naturale, având şi o funcţie de reglare a aparatului digestiv, în special a fermentaţiei intestinale.
Cireşele sunt şi un excelent diuretic datorită cantităţii mari de potasiu pe care îl conţin. Sunt bogate şi în provitamina A, care creşte acuitatea vizuală şi întreţine ţesuturile (tegumente, mucoase, epitelii). Începând cu vârsta de 40 de ani, unii dintre noi pot suferi de acidoză sau de alcaloză, nici mai mult nici mai puţin decât îmbătrânirea precoce. Prin acţiunea reechilibrantă asupra pH-ului sangvin, cireşele atenuează aceste tulburări.
Zahărul predominant este levuloza, perfect asimilabilă de către diabetici. Sucul de cireşe provoacă eliminarea resturilor alimentare şi a toxinelor din organism. Reumaticii, gutoşii şi artriticii se vor simţi mult mai bine dacă îl vor consuma. După cum se ştie, cozile de cireşe au proprietăţi medicinale recomandate în bolile căilor urinare. In afar