Daca maine am intra in Uniunea Europeana, si nu punem la socoteala vecina noastra, Bulgaria, Romania ar fi cea mai saraca tara dintre cele deja integrate. Asta cel putin din punct de vedere al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, care, calculat pe baza puterii de cumparare (PCS), era in 2004 de 7.100. Ne putem face o imagine a situatiei doar comparand acest indicator cu cel din Ungaria, de pilda, care se ridica la 13.600. O cota impresionanta in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor este detinuta de Luxemburg, care se afla la polul opus tarii noastre, cu o putere de cumparare de sapte ori mai mare. PSC reprezinta moneda de referinta stabilita la nivelul UE pentru a exprima rezultatele Programului European de Comparare (de unde si datele de mai sus) si este o unitate de valuta conventionala care exclude influenta diferentelor intre nivelul preturilor dintre tari. Cea mai mica valoare a PIB/locuitor dintre tarile membre s-a inregistrat in Letonia, fiind de 5,3 ori mai mica decat cea a Luxembugului.
Romania, cele mai mari cresteri la preturile de consum
Puterea de cumparare este, evident, afectata de cresterea preturilor de consum. Indicii preturilor de consum calculati in procente arata ca Romania o duce cel mai prost din acest punct de vedere. Astfel, tara noastra a cunoscut cele mai mari cresteri ale preturilor de consum dintre statele integrate. Fata de anul 2004, in Romania procentul de crestere a preturilor a fost mai mare cu 9%, fata de Suedia, unde preturile au crescut doar cu 0,5%.
Cu toate ca, in cazul in care am face deja parte din Uniune, Romania ar fi codasa in contextul puterii de cumparare, rata de crestere a Produsului Intern Brut este comparabila cu cea a noilor tari integrate. Tara noastra a inregistrat pentru anul 2005 o rata de crestere de 4,1%, cu mult peste nivelul mediu din tarile membre UE, situat la 1,6