Dejectiile pasarilor "gripate" de pe Platforma Codlea au ajuns la ferme-le legumicole din jurul Brasovului ca ingrasamant. Dejectiile pasarilor infectate cu virusul H5N1, de pe toata Platforma Codlea, au ajuns in final la fermele legumicole din jurul Brasovului, pe post de ingrasamant pentru produsele destinate populatiei. Solul serelor va ramane infestat cateva luni bune, timp in care pasarile pot ciuguli si transporta virusul la mari departari.
DSVSA Brasov nu numai ca nu a gestionat explozia gripei aviare pe platforma avicola Codlea, dar nu a controlat nici destinatia finala a gainatului pasarilor infectate. Gheorghe Puchianu, directorul adjunct al DSV, a precizat ca se vor lua masuri urgente pentru incinerarea gainatului pasarilor, acesta fiind extrem de periculos in ceea ce priveste raspandirea virusului.
Chestionate in legatura cu utilizarea gainatului "Codlea", cele doua firme importante de cultivare a legumelor din zona Brasovului, serele Codlea si serele Brasov, au preferat sa-si ascunda capul in nisip si sa nu comunice cu presa. Directorul Patiprod, Catalin Muntean, a dezvaluit faptul ca dejectiile pasarilor firmei sale ajungeau la serele Codlea si Vulcan, precum si in alte localitati.
SPECIALISTII ACUZA. Medicul veterinar al Consiliului Judetean, Vasile Baicu, afirma ca patronii de sere care au utilizat dejectii de pasari infectate de la Codlea au motive sa se simta nelinistiti. "Faptul ca au folosit ca ingrasamant gainatul de la pasarile de la Codlea, bolnave de virus aviar, nu li se poate imputa, pentru ca nu aveau cunostinta de aceasta epidemie. Faptul ca incearca sa ascunda acest lucru este insa condamnabil, pentru ca, daca la Codlea vor fi eutanasiate toate pasarile in cateva zile, solul serelor va ramane infestat cateva luni bune, timp in care pasarile pot ciuguli si transporta virusul la mari departari. Daca acest virus, H5N1,