La Forumul Marii Negre, unul in care Romania a dorit sa-si popularizeze viziunea asupra cooperarii in regiune, a lipsit tocmai actorul principal din zona, superputerea Rusia. Desi participantii au fost cel putin ministri de Externe, rusii si-au trimis doar un observator, ambasadorul de la Bucuresti, care s-a marginit sa spuna ca parerea tarii sale despre intalnire o vom afla de pe site-ul Ministerului rus de Externe.
Lideri din tarile riverane ale Marii Negre s-au reunit ieri pentru summit-ul de lansare al Forumului Marii Negre. Oficiile de gazda au fost facute de presedintele Traian Basescu, secondat de premierul Tariceanu si ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu. In cuvantul de deschidere, Basescu a spus ca Forumul se doreste a fi un instrument care sa faciliteze colaborarea intre statele din zona Marii Negre. Intre obiectivele Forumului, presedintele roman a enumerat sprijinirea transformarilor democratice si crearea unei piete economice comune care sa fie conectata cu aceea a unei Uniuni Europene extinse. Un alt obiectiv important este solutionarea "conflictelor inghetate" din zona, in functie de specificul fiecaruia. "Conflictele din Transnistria, Abhazia, Nagorno-Karabah sau Osetia de Sud sunt diferite, iar solutiile la randul lor trebuie sa fie diferite", a spus Basescu.
Tolkaci: Prea multe initiative
Totodata, seful statului doreste si intarirea legaturilor statelor membre cu NATO, prin intermediul tarilor deja membre ale acestei organizatii. Basescu a salutat interesul SUA fata de initiativa Forumului si a invitat Rusia sa se implice in aceasta organizatie. "Romania considera ca niciun proces de cooperare in regiunea Marii Negre nu poate fi complet fara aportul substantial al Rusiei si ne asteptam ca Federatia Rusa sa raspunda interesului manifestat de noi, avand in vedere resursele generoase de care dispune in multiple