Un cercetator de la Arhivele Nationale Bihor a schimbat istoria, dupa ce a descoperit cei mai vechi meteoriti din tara. Mihai Georgita este singurul roman care a inscris doua noi pagini in istoria contemporana a atestarilor documentare ale caderilor de meteoriti inregistrate pe teritoriul Romaniei. Arhivistul a dovedit, acum patru ani, ca Oradea a fost lovita in 1692 de un astru ceresc.
Ultimele sale cercetari au dus la doua noi descoperiri ale celor mai “batrani” meteoriti din tara, mai vechi cu cateva decenii decat cel de la Oradea. Daca pana acum oamenii de stiinta credeau ca pe teritoriul Romaniei au cazut doar opt astre ceresti, acum numarul acestora a ajuns la zece.
Pasionat cercetator al documentelor din vechime, un arhivist din Oradea si-a inscris definitiv numele in cataloagele internationale ale oamenilor de stiinta care studiaza caderile de meteoriti pe Terra. Reporterii nostri l-au gasit pe singurul roman care a demonstrat, de doua ori consecutiv intr-o perioada extrem de scurta de timp - mai putin de un deceniu, ca istoria poate fi rescrisa.
Mihai Georgita, cercetator la Directia Judeteana Bihor a Arhivelor Nationale, este omul care a facut, cu totul intamplator, o descoperire de exceptie atunci cand a gasit cea mai veche atestare documentara a unui meteorit cazut in Romania.
Este vorba despre un document unicat care a stat la pastrare in arhivele Academiei Militare din Viena si care, copiat pe microfilm, a ajuns la Bucuresti in anul 1970, unde nici unul dintre cei care l-au studiat nu au realizat ca acesta contine dovada clara a celui mai vechi meteorit cazut in Romania.
In ianuarie 2002, arhivistul din Oradea, care studia microfilmul pentru lucrarea sa de doctorat, a fost surprins sa vada o schita extrem de clara si explicita facuta in pri