Celebra marca postala emisa in anul 1847, in Insula Mauritius - considerata una din cele mai rare si mai cautate piese filatelice din toate timpurile -, va fi expusa peste citeva zile la Braila. Oficial, in toata lumea, existau pina acum citiva ani doar 26 de exemplare de timbre "Mauritius", din cele 1.000 imprimate. Daca marca postala aflata la Braila, intr-o colectie particulara - ce-i drept, in seiful unei banci -, nu este un fals, atunci ea valoreaza, potrivit spuselor proprietarului, in jur de un milion de euro. Ion Ivan, presedintele Clubului Filatelic "Dunarea" Braila, va mai expune nu mai putin celebrul "Penny Black", prima marca postala din lume (1840), cu chipul Reginei Victoria, apreciata de colectionari la o suta de mii de euro, precum si alte sapte marci postale valoroase, primele din Europa.
Istoria unei "comori" filatelice
Prima marca postala din lume, "Penny Black", a fost realizata in Anglia, de Sir Rowland Hill (1795 - 1879), fost invatator de tara, ulterior inalt functionar si reformator al Postei Regatului Marii Britanii. Primul timbru postal din lume avea valoarea de un pence si avea gravat pe el chipul Reginei Victoria. Publicul londonez a vazut primul "Penny Black" la 1 mai 1840, peste citeva zile fiind imprimata si marca de 2 pence, de culoare albastra. Din acel moment, statele europene si nu numai au adoptat marca postala. La noi, primul timbru postal s-a tiparit in anul 1858, in Principatul Moldovei - la doar 18 ani de la aparitia primei marci postale din lume -, fiind cunoscut astazi sub denumirea de "Cap de Bour". Anul trecut, valoarea unui "Cap de Bour" din prima emisiune (de 81 de parale), ajungea pina la 550 - 600 de milioane de lei vechi.
Devenite piese filatelice rare si rivalizind ca valoare cu pietrele pretioase sau cu operele de arta celebre, primele marci postale sint astazi