(Foto: )
Inca din martie 2005, reprezentantii Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNIM) anuntau o explozie pe piata constructiilor de apartamente pentru perioada 2005-2006, oferta care era de asteptat sa echilibreze preturile nejustificat de ridicate pe metru patrat pentru apartamentele de bloc. Dezvoltarea ofertei pe acest segment nu a intarziat sa apara.
Incepand de anul trecut, oferta de apartamente din Cluj-Napoca s-a imbunatatit cu 62 de noi proiecte finalizate sau care se afla in etapa de constructie. Cu toate acestea, cererea ramane ridicata si, in consecinta, preturile isi continua trendul ascendent. „Nu toate blocurile nou construite au calitatea ori pretul la care se asteapta cumparatorul.
La un pret de aproximativ 1.000 de euro pe metru patrat, cumparatorii se orienteaza spre apartamentele mai vechi, actiune care mentine trendul ascendent al preturilor si la constructiile cu vechime”, declara Sanda Moldovan, presedintele UNIM Cluj .
Dupa Bucuresti, Clujul este cel mai scump oras din tara din punct de vedere imobiliar, insa agentii imobiliari afirma ca preturile ridicate nu scad volumul tranzactiilor. Clujul este caracterizat in continuare de indici ridicati de atractivitate pentru sectorul rezidential, ce prezinta un randament de 20% - 30%.
“Expansiunea pietei a adus cel mai mare avantaj cumparatorilor: exista optiuni de alegere, iar preturile, desi in crestere, sunt compensate printr-o piata de finantare a achizitiilor imobiliare tot mai flexibila, variata si cooperanta”, arata reprezentantii Edil.
Incepe sezonul imobiliar
Agentii imobiliari vorbesc despre luna mai ca despre inceputul sezonului fierbinte al pietei imobiliare. Dn luna mai si pana in septembrie-octombrie, pe piata se incheie un numar semnificat