Activitatea pietelor financiare din Cehia ar putea fi bulversata in aceste zile, dupa ce rezultatul alegerilor generale a limitat sansele aplicarii reformelor fiscale necesare pentru adoptarea euro in 2010, considera analisti citati de Reuters.
Partidul Democrat Civic (ODS) a obtinut cel mai mare procentaj la alegerile de vineri si sambata, primele de la aderarea tarii la Uniunea Europeana, dar nu si majoritatea in Parlament. Impreuna cu crestin-democratii si Verzii, ODS controleaza exact jumatate din numarul de mandate din Parlament, restul revenind social-democratilor si comunistilor. Liderul ODS , Mirek Topolanek, a declarat ca va incerca sa formeze un guvern, in pofida rezultatelor neconcludente ale alegerilor legislative. Analistii considera ca o posibila cale de iesire din blocaj este o ampla coalitie dupa modelul celei aflata la putere in Germania, un guvern minoritar de centru-dreapta sau alegeri anticipate. Blocajul politic insa, informeaza Mediafax, ar putea dura saptamani la rand si ar putea avea drept rezultat formarea unui guvern slab, indiferent de varianta aleasa, exceptie facand o mare coalitie intre principalele doua partide, solutie improbabila insa din cauza animozitatilor dintre ele. Investitorii mizau pe un guvern de centru-dreapta, pregatit sa continue reformele in domeniile fiscalitatii, pensiilor si sanatatii, pentru a limita cresterea cheltuielilor guvernamentale ce pot pune sub semnul intrebarii adoptarea euro in 2010. Social-democratii si comunistii aflati la conducere au majorat cheltuielile sociale inainte de alegeri, fapt care ar putea determina cresterea deficitului bugetar la 3,6% din PIB, de la 2,6% anul trecut.
Analistii considera insa ca Cehia nu-si va pierde statutul de tara stabila economic, in randul statelor din Europa Centrala, chiar in conditiile amanarii cu doi ani a intrarii in zona euro. Intr-o situatie similara