La Niculitel, in Tulcea, si in Vran-cea, berea este cel mai bun prie-ten al omului care vine de la mun-ca. La halba, la sticla, la pet, berea il ajuta sa treaca peste greutatile vietii. Cititi si: Tara aviarei cu bere REFACERE. Munca la camp e grea. O bere te pune pe picioare
La Niculitel, in Tulcea, am mers sa vedem cripta celor patru martiri. Nu am vrut sa ratam nici ocazia de a ne satisface papilele gustative, dar mai ales pornirile boeme gustand din vinul pur de Dobrogea. Vinul de Niculitel. Iar in Vrancea ne-am dus... sa ne spalam cu vin pe fata.
Dealuri acoperite cu vita-de-vie. Cam micuta, cam prapadita. Dar ce, parca noi suntem specialisti in vii? Incepem sa ne facem socoteli: cati litri de vin sa cumparam? Vin original!
Ajungem in centrul Niculitelului pe drumul hartopit. La rascruce sunt vreo trei carciumi. Dar ochii ne cad pe una mai laturalnica, unde atarna o firma frumoasa din lemn, pe care scria: "Vin nobil". Ne inspira ceva galben-auriu, suc de Dobrogea, innebunit de soare, cu alunecari insinuante atunci cand va fi turnat in pahar. Hmmm... Intram la "Vinul nobil". Asteptam sa ne loveasca prieteneste un miros dulce-acrisor cu iz de lemn. Miros de crama. Ne loveste si ne trezeste din vis un miros de benzina. Localul are doua incaperi, ba chiar si o masa de biliard. Trecem cu vederea mirosul de benzina - mai bine aduceam masina la adapat! - si zambetul ne reapare pe fete atunci cand vedem un butoi cu vin lafaindu-se pe tejghea. Vin alb: 20.000 litrul. Poate ca e asa de ieftin pentru ca este de aici, de-al lor. Normal, e zona viticola. Lacomi, am fi vrut sa cumparam tot butoiul. "Luati de gustati" ne indeamna carciumareasa. Luam cate un paharel. Gustam... Cam moale, cam apos, cam tulbure. E, asa o fi vinul de Niculitel. Cam dezamagiti, plecam cu sticla de trei litri plina doar pana la doi. Intrebam de unde am fi putut cumpara niste c