Economia judetului Hunedoara ar putea avea serios de suferit in urma aplicarii noului Cod Fiscal, aprobat de Guvern si prevazut sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.
Anularea facilitatilor oferite pana acum IMM-urilor, firme cu cel mult 9 angajati si o cifra de afaceri de maximum 100.000 euro pe an, ar crea o presiune fiscala enorma asupra acestei categorii de firme, atrag atentia unii reprezentanti ai IMM-urilor din judet.
Acestia cred ca dezvoltarea IMM-urilor, care sunt considerate baza unei economii de piata stabile, ar putea avea de suferit dupa aplicarea noului Cod Fiscal.
Potrivit datelor de la Oficiul Judetean al Registrului Comertului Hunedoara, la ora actuala in judet sunt inregistrate circa 22.000 de firme, insa nu toate sunt active. Directorul ORC Hunedoara, Viorica Valean, a afirmat ca doar 30% - 40% dintre societatile inregistrate si-au depus bilanturile contabile anuale la Registru, insa legea nu mai obliga firmele in acest sens.
Dintre cele aproximativ 22.000 de societati inregistrate in judet, 7.220 sunt IMM-uri active, arata purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Hunedoara, iar raportat la numarul firmelor care desfasoara efectiv activitate, IMM-urile detin o pondere insemnata.
Putine sunt societatile mari si foarte mari, iar prevederile noului Cod Fiscal vor impovara financiar tocmai aceasta categorie de societati. Conform legislatiei in vigoare privind impozitarea, microintreprinderile pot opta fie pentru plata unei cote de 16% aplicata la profitul realizat, fie pentru aplicarea cotei de 3% asupra veniturilor obtinute din orice sursa.
Noul Cond fiscal anuleaza tocmai aceasta facilitate si obliga IMM-urile sa achite o cota unica de 16%. Cresterea brusca a fiscalitatii ar putea duce la inchiderea unor intreprinderi mici sau mijlocii, care se vor vedea nevo