O scurtă radiografie asupra amfiteatrelor, cinematografelor sau grădinilor de vară de odinioară scoate la lumină starea deplorabilă în care acestea "zac" de foarte mult timp. Toate aceste săli O scurtă radiografie asupra amfiteatrelor, cinematografelor sau grădinilor de vară de odinioară scoate la lumină starea deplorabilă în care acestea "zac" de foarte mult timp.
Toate aceste săli de spectacol se află acum în patrimoniul statului român şi în administrarea RADEF "RomâniaFilm", regie aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC). Din cauza lipsei unei strategii de privatizare a "domeniului cinematografic", Regia este la ora actuală încărcată de datorii faţă de bugetul statului, iar sălile sunt distruse sau transformate în cluburi. "Privatizarea este singura noastră şansă. Dacă ne transformăm în societate comercială, ne va fi uşor să găsim un investitor interesat de domeniul cinematografic şi doar aşa vom scăpa de datorii", a spus directorul "RomâniaFilm". ţintea a ţinut să precizeze că "problema trecerii sălilor de spectacol în patrimoniul Regiei a trenat mulţi ani din pricina schimbărilor pe scena politică". Legea nr. 630/2002 făcea referire, printre altele, şi la problema "privatizării" "RomâniaFilm", însă situaţia a fost repede abandonată odată cu alegerile electorale din 2004.
Salile vor fi privatizate de AVAS
La insistenţele MCC, "pe ordinea de zi" a şedinţelor din Parlament, situaţia bătrânelor imobile a revenit în actualitate. "Ordonanţa de Urgenţă 39/2005 vorbeşte de o strategie a Guvernului privind privatizarea "RomâniaFilm" şi trecerea imobilelor din proprietatea statului în proprietatea Regiei", a spus Mihail ţintea. Mai mult, MCC a semnat chiar şi un memorandum cu Ministerul Finanţelor şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care lasă mână liberă acestuia din urmă să pregătească documentaţi