Ştiu că e de bon-ton să-l înjuri pe Videanu şi să reclami grozăviile care vor rezulta din acţiunea de refacere a străzilor, demarată, culmea, taman acum, în pragul verii. N-am s-o fac pentru simplul motiv că dacă este să se ia o atitudine faţă de primarul general, aceasta e însă cu totul alta: dl Videanu merită salutat pentru a-şi fi asumat riscurile unei astfel de acţiuni, în special în condiţiile în care Bucureştiul are tot mai puţine alternative la o viitoare blocare.
Este ştiut că de 16 ani nu s-au mai efectuat lucrări importante de reabilitare a unui fond rutier caracterizat prin slabă calitate şi rezistenţă, şi care a fost în permanenţă cârpit. În acelaşi timp, numărul de autovehicule a crescut de câteva ori, iar traficul s-a intensificat până la un nivel care face ca anumite trasee să fie parcurse cu maximă dificultate în toate perioadele zilei şi nu numai în „rush hours”!
Efortul financiar, dublat de cel de organizare sunt considerabile. În mod inevitabil, lucrările vor înrăutăţi şi mai mult situaţia proastă deja existentă şi asta nu pentru câteva zile ci, practic, pentru întreaga vară. Ce vom face?
Nimic! Vom strânge din dinţi şi vom suporta, dacă nu ne vom putea permite să evităm zonele aflate în lucru sau efectele lor asupra celorlalte. Oricât l-am bruftului pe primar şi primăria, nu avem de ales. Avem însă de câştigat, cu preţul acestor trei luni de încercări, o situaţie considerabil mai bună la toamnă, când vom putea rula pe artere bine asfaltate, fără gropi sau denivelări şi fără ‘sugrumările’ determinate de starea proastă a carosabilului.
Dar atât! Repararea străzilor nu va rezolva problemele de fond ale circulaţiei în Capitală, care sunt: trama stradală îngustă, absenţa locurilor de parcare, insuficienţa pasajelor subterane sau supraterane şi a arterelor de legătură. Acestea vor trebui făcute, pentru că altfel Bucureştiul nu