Preocupat de egalitarism, guvernul liberal restrange libertatea de alegerea consumatorilor.
Singurul motiv pentru care actualul guvern liberal a modificat Codul Fiscal este acela ca este preocupat de egalitarism, sustine actulul ministru de finante, Sebastian Vladescu. El recunoaste ca taxele mai mari pe proprietati si uniformizarea cotei unice nu vor umple vistieria statului, modificarile avand mai mult un efect marginal, masurat in zecimi de procent din PIB.
In fuga sa dupa egalitarism, liberalii uita tocmai de libertate, in special de cea a consumatorului de a alege liber. Proiectul se remarca prin reglementari, promovate prin invocarea sanatatii si protectiei mediului, care elimina concurenta de pe piata, restrangand dreptul de a alege al contribuabililor.
„Guvernul asta a stabilit ca vrea egalitate. Este un guvern liberal care vrea egalitate fiscala pentru toti operatorii, tocmai ca sa incurajeze initiativa“, a explicat Vladescu filosofia din spatele noului proiect de modificare a Codului Fiscal.
Statutul „privilegiat“ al microintreprinderilor trebuie sa dispara, investitorii pe piata de capital trebuie sa plateasca acelasi impozit ca producatorii de lapte, «bogatasii» trebuie impozitati agresiv, sustine ministrul de finante. In fond, crede Vladescu, statul le-a facut o favoare neimpozitandu-i mai dur.
Presupozitia din spatele politicii sale este aceea ca nu individul este stapan pe veniturile si proprietatile sale, ci statul. Nu statul isi insuseste o parte din venitul contribuabilului, ci acesta primeste ceva de la Guvern. Numai asa poate face statul favoruri.
Motocicletele si masinile, prioritatea Codului Fiscal
Putem trage concluzia ca, dupa ce s-a laudat cu introducerea impozitarii proportionale, guvernul liberal a decis sa ia decizii populiste, in vederea asigurarii simpatiei patur