Mentinerea de catre BNR a dobanzii de politica monetara la 8,5%/an a avut drept efect o stabilizare a randamentelor oferite de banci la depozitele atrase la limita evolutiei inflatiei din acest an.
Cele mai bune dobanzi pentru depozitele la un an se situeaza in jurul pragului de 8%, dar acestea sunt oferite de banci mai mici care incearca sa isi mareasca, in acest fel, clientela. Majoritatea bancilor mari din sistem ofera dobanzi cuprinse intre 6 si 7,5%, valori care se afla foarte aproape de nivelul negativ, care echivaleaza cu necesitatea aducerii de acasa de bani pentru a completa sumele depuse in conturi. Avem in vedere faptul ca dobanzile sunt impozitate cu 16%, iar bancile opereaza cu comisioane, asa ca suma reala castigata se diminueaza corespunzator. Exista chiar banci care ofera dobanzi mai mici de 6%, valori care sunt din start real negative.
Majoritatea analistilor considera ca dobanzile la depozite se vor mentine, in perioada urmatoare, la nivelurile actuale, ca nu vor creste. Poate doar dorinta unor banci de a forta o crestere a numarului de clienti ar putea determina cresterea dobanzilor peste nivelul inflatiei.
De altfel, daca urmariti reclamele bancilor veti observa ca acestea sunt, in totalitate, destinate consumului, nu economisirii, sistem cu care BNR incearca sa lupte pentru a stopa evolutia inflatiei.
Foamea de cumparaturi a romanilor este insa nelimitata, asa ca la licitatia de ieri organizata de BNR pentru sterilizarea excesului de lei din piata monetara au participat doar 17 banci, suma atrasa de BNR fiind de doar 1,705 miliarde lei. Iar aceasta in conditiile in care a fost acceptata intreaga oferta, iar dobanda a fost de 8,5%. Reamintim ca la ultima licitatie din mai, de depozite cu scadenta la o luna, BNR a atras 2,444 miliarde lei.
Luna trecuta, creditul in lei a continuat sa se majoreze, ajungand la un ritm an