Nivelul anual al dobanzii aferente sumelor de recuperat reprezentand ajutoare de stat ilegale sau interzise va fi de 17,5%, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern. Dobanda a fost stabilita prin adaugarea a 10 puncte procentuale la rata de referinta comunicata de Banca Nationala a Romaniei in luna decembrie 2005, de 7,5%. Dobanda se aplica de la data la care ajutorul de stat a fost acordat beneficiarului si pana la recuperarea sa.
Guvernul a adoptat anul trecut o ordonanta pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala, care include stoparea si modalitatile de recuperare a ajutoarelor de stat ilegale si interzise. Actul normativ prevede si stabilirea anuala, prin hotarare de Guvern, a nivelului dobanzii aplicate sumelor de recuperat cu titlu de ajutor de stat ilegal sau interzis. Codul de procedura fiscala precizeaza ca nivelul dobanzii datorate pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor bugetare se stabileste anual prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Finantelor, urmand sa fie corelata cu nivelul de referinta al BNR la care se adauga 10 puncte procentuale. Nivelul dobanzii a fost stabilit tinand cont de mai multe elemente, inclusiv metodologia utilizata de Comisia Europeana, Codul de procedura fiscala si instructiunile privind rata dobanzii aplicate in cazul recuperarii sau rambursarii ajutorului de stat ilegal si interzis, publicate anul trecut de Consiliul Concurentei, se precizeaza in nota de fundamentare a hotararii de Guvern.
De asemenea, a fost luata in considerare si experienta altor tari candidate, cum ar fi legea ajutorului de stat din Bulgaria, care prevede ca dobanda aferenta ajutorului de stat de recuperat este egala cu rata dobanzii de referinta la care se adauga 10 puncte procentuale.
Nivelul anual al dobanzii aferente sumelor de recuperat reprezentand ajutoare de stat ilegale sau interzise v