In ciuda deselor schimbari care au loc in domeniul sanitar, multi oameni ignora, inca, sistemul asigurarilor sociale obligatorii de sanatate, netinand seama de faptul ca nu beneficiaza de ingrijiri medicale, nici macar in unitatile de stat, decat contra-cost.
Sute de clujeni apeleaza in ultima instanta la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Cluj (CJAS Cluj) in speranta ca problemele li se vor rezolva peste noapte atunci cand se imbolnavesc. Se trezesc insa, ca pentru a primi ingrijiri medicale, din cauza ignorantei, trebuie sa scoata destul de multi bani din buzunar.
Conform Legii 95, care a intrat in vigoare la inceputul acestei luni, perioada de contributie obligatorie la fondul de asigurari de sanatate a crescut de la 3 la 5 ani.
Cu alte cuvinte, vor beneficia de spitalizare gratuita, analize, tratament ambulatoriu si medicamente compensate si gratuite doar aceia care timp de 5 ani au contribuit cu o cotizatie de 6,5% din salariul mediu pe economie (2.500.000 lei vechi) pe luna la sistemul de asigurari de sanatate.
Cei care nu au realizat aceasta contributie sau au inceput sa plateasca de mai putin de 5 ani vor beneficia gratuit doar de tratarea urgentelor si acelor boli care pun in pericol sanatatea celor din jur.
"Exista un pachet minim de servicii medicale pe care statul il asigura gratuit pentru toti cetatenii, dar acesta se refera la tratarea urgentelor si a unor boli care-i pot imbolnavi pe cei de langa ei. Pentru restul serviciilor, bolnavul va trebui sa plateasca", a declarat Daniel Horvath, purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
Cei care nu si-au achitat contributia obligatorie la asigurarile sociale de sanatate o pot face si esalonat, dar nu vor beneficia de servicii gratuite decat in mome