ROMANIA CULINARA - BAZNA, JUDETUL SIBIU Comunitatile in care intalnim mai multe nationalitati sunt de cele mai multe ori cele mai bogate. Nu intr-un sens material, ci din punct de vedere spiritual si afectiv, pentru ca au posibilitatea sa invete unii de la ceilalti obiceiurile lor bune.
Una dintre aceste comunitati este localitatea Bazna, aflata la 69 km de orasul Sibiu. Aici au trait de sute de ani sasi si romani. Astazi au ramas mai mult romani, insa traditiile sasilor s-au pastrat, in mare parte. Mai ales cele care se refera la servitul mesei si la arta gastronomica.
Doamna Elena Bozdoc este bucatareasa la unul dintre hotelurile din Bazna. Lucreaza in acest domeniu de mai bine de 20 de ani. Sotul ei, sef de sala in acelasi restaurant, este cel care o sprijina in dorinta ei permanenta de a se perfectiona. Motiv pentru care acum, cand se apropie examenul pentru titlul de maestru in arta culinara, o insoteste la cursuri de perfectionare sau la diverse expozitii pentru a capata experienta necesara realizarii de preparate cat mai moderne.
TRADITIE. Doamna Bozdoc este impresionata de bucataria saseasca, ale carei preparate le gateste cu drag acasa. Ingredientele folosite de sasi sunt pentru ea speciale, "nu se prea folosesc in alte zone ale tarii rubarbura si chervarul. Noi le-am luat de la sasi si, chiar daca ei nu mai sunt aici, am ramas cu gustul lor si le folosim in continuare", spune doamna Bozdoc.
Sasii transilvaneni sunt o populatie de origine etnica germana, stabilita in sudul si in nord-estul Transilvaniei incepand cu mijlocul secolului al XII-lea. Procesul colonizarii germane in Transilvania a continuat pana spre sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul veacului urmator. Primii colonisti - germani, valoni, flandrenzi si, intr-o masura mai redusa, francezi - au provenit din teritoriile situate in bazinele raurilor Rin si Mosel. @N_P