Uniunea Europeana a prezentat Iranului o oferta pentru solutionarea crizei nucleare.
Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, Javier Solana, a discutat, la Teheran, cu negociatorul iranian Ali Larijani, secretarul Consiliului Suprem pentru Securitatea Nationala.
Asupra ofertei cu care Solana s-a prezentat la Teheran au cazut de acord toti cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate a Natiunilor Unite (SUA, Rusia, China, Marea Britanie si Franta), plus Germania. Oferta "ne permite sa ne angajam in negocieri bazate pe incredere si respect", a declarat Solana. Nu aceeasi parere a avut-o Larijani, care a declarat ca, desi "discutiile au fost pozitive, exista cateva puncte neclare, care vor fi eliminate".
DACA... Pe de alta parte, saptamana trecuta, cand Statele Unite si-au anuntat disponibilitatea sa se aseze la masa negocierilor cu Iranul in cazul in care aceasta tara va renunta la procedurile de imbogatire a uraniului, raspunsul Teheranului a fost negativ. La fel s-a intamplat si acum. Teheranul s-a grabit sa anunte ca nu are motive sa puna capat programului sau nuclear "pasnic". Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a declarat, inaintea sosirii lui Solana la Teheran, ca singura modalitate prin care se poate ajunge la un consens consta intr-o serie de compromisuri care trebuie facute de Occident.
RAPORT. Ieri, Iranul a mai aflat ca, dupa estimarile Agentiei Internationale de Energie Atomica, rezervele de uraniu pot aproviziona centralele electrice din intreaga lume pentru inca 85 de ani. Un raport realizat de AIEA arata ca 45 de astfel de centrale sunt active si produc, in momentul de fata, circa 16% din totalul de energie la nivel international. Uniunea Europeana a prezentat Iranului o oferta pentru solutionarea crizei nucleare.
Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica exte