Ecourile Forumului Marii Negre, initiativa romaneasca lansata la inceputul saptamanii la Bucuresti, au ajuns in presa internationala, care apreciaza ca presedintele Traian Basescu a beneficiat astfel de pe urma unei adevarate "lovituri" de imagine.
Presedintele azer Ilham Aliyev si cel armean, Robert Kocharian, au discutat indelung, la Bucuresti, problema spinoasa a enclavei Nagorno-Karabah. Negocierile purtate in capitala Romaniei de cei doi sefi de stat pe marginea conflictului inghetat din Caucazul de sud au fost apreciate de cotidianul Financial Times drept o "lovitura" de imagine a presedintelui roman Traian Basescu. Doar datorita initiativei lui Basescu de a organiza la Bucuresti Forumul Marii Negre, Aliyev si Kocharian au putut avea "maratonul" de intalniri si negocieri, apreciaza publicatia, care crede ca evenimentul a dorit a pune Romania pe harta politica a regiunii.
PE POZITII DURE. Nu s-a ajuns totusi la un acord intre cei doi sefi de state si nici unul dintre acestia nu a dat detalii despre ceea ce s-a discutat. Insa discursurile lor din cadrul summit-ului de lansare al Forumului au relevat ca pozitiile Armeniei si Azerbaidjanului in chestiunea Nagorno-Karabah raman diametral opuse. In vreme ce Robert Kocharian a subliniat ca locuitorii din Nagorno-Karabah si-au exercitat dreptul la autodeterminare, Ilham Aliyev a declarat sec ca "integritatea teritoriala a Azerbaidjanului este recunoscuta si nu poate face obiectul negocierilor".
Forumul i-a mai oferit lui Basescu si prilejul de a arata sprijinul Romaniei fata de un prieten mai vechi, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko. Romania isi asuma rolul de a sustine Ucraina in drumul sau de integrare in structurile europene si euroa-tlantice, a promis Basescu luni, la intalnirea pe care a avut-o la Palatul Cotroceni, cu Iuscenko. Acesta a apreciat la randul sau rolul pe care relatia romano-uc