De ce se tem multi dintre "onorabilii" clasei politice
Ce restructurare guvernamentala? Ce "solutie imorala"? Marea batalie politica a momentului sa da altundeva, departe de ochii publici.
De la sfarsitul saptamanii trecute, pe site-ul Ministerului Justitiei a aparut proiectul Legii privind declararea si controlul averilor si conflictul de interese, precum si regimul incompatibilitatilor pentru persoanele care exercita functii si demnitati publice. Sub aceasta lunga titulatura se ascunde o veritabila bomba cu ceas pentru multi dintre "onorabilii" clasei politice actuale.
Sau, daca vreti, inca unul dintre lucrurile bune care i se intampla Romaniei datorita aderarii la Uniunea Europeana.
Proiectul, a carui intarziere de aproape un an a produs deja iritare la Bruxelles, prevede infiintarea Agentiei de Integritate, care va monitoriza conflictele de interese si situatiile de incompatibilitate si va controla averile demnitarilor.
Dar nu oricum, ci, la nevoie, chiar prin descinderea oamenilor Agentiei pe proprietatile celor banuiti ca au acumulat cam mult in timpul exercitarii mandatului. Iar cei prinsi cu ocaua mica ar urma sa primeasca interdictia de a mai ocupa, timp de trei ani, orice demnitate publica. (In realitate insa, cu o asemenea eticheta lipita de frunte, cine ar mai fi capabil sa revina in prim-plan?)
Partea urata a lucrurilor (urata pentru ei, bineinteles!) este ca proiectul vede Agentia ca pe o autoritate independenta. Desigur, nu ar trebui sa ne asteptam la minuni si nici sa visam la forme perfecte.
Dar un lucru este clar: daca un asemenea organism ar fi fiintat in urma cu niste ani, cazuri precum "matusa Tamara" sau "averea lui Dan Ioan Popescu" fie ar fi explodat cu mult mai devreme, fie ar fi fost stopate din fasa. Iar protagonistii lor ar fi putut demult sa-si caute de lucr