Seful organismului antifrauda al Uniunii Europene - OLAF - , Franz Hermann Bruner, a laudat Romania pentru felul in care-si protejeaza banii veniti de la UE. El a vizitat Bucurestii, pentru a participa la reuniunea curenta a institutiei europene, care se ocupa de masurile impotriva fraudelor cu fondurile europene.
Jurnalul National: Domnule Bruner, un inalt oficial al OLAF declara in urma cu doua saptamani, in cadrul unei conferinte, ca se asteapta ca traficul ilegal de bunuri si fraudele comerciale sa creasca de anul viitor, dupa ce Romania si Bulgaria vor intra in Uniunea Europeana. Care este, din punctul de vedere al institutiei pe care o conduceti, impactul aderarii Romaniei la UE? Franz Hermann Bruner: Haideti sa fim foarte clari in ceea ce priveste acest subiect. Avem doua probleme aici: una referitoare la fraude, ce implica fonduri europene, o problema interna, si cealalta se refera la contrabanda si probleme vamale. Referitor la a doua chestiune, nu putem schimba granitele Romaniei si trebuie spus ca Romania are granite interesante, granite dificile. Deci, problema referitoare la contrabanda se refera in primul rand la unii dintre vecini. Aceasta situatie nu are nimic de-a face cu Romania, ci are de-a face cu extinderea granitelor UE spre tari unde mecanismele de control nu functioneaza bine. Atat Romania, cat si Bulgaria coopereaza cu noi si impreuna facem foarte mult pentru a proteja granitele, insa stim ca aceasta problema, a contrabandei, nu poate fi complet stopata.
Colaborare buna
Iar in ceea ce priveste coruptia interna? Fraudele ce implica bani ai UE? Aceasta este cea de-a doua problema, referitoare la protectia fondurilor europene. Am stabilit o foarte buna cooperare cu Serviciul de Coordonare Anti-Frauda (AFCOS), o institutie foarte operativa, si, de asemenea, avem relatii foarte bune si cu Parchetul National Anticoruptie. Situa