Mentinerea taxelor speciale aplicate de autoritatile locale concesionarilor din sectorul utilitatilor, de gaze naturale sau energie electrica, ar putea duce la majorarea tarifelor la aceste utilitati, potrivit directorului Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, Florin Radoi. "Daca nu sunt eliminate aceste tarife, asa cum este prevazut in noul Cod Fiscal, atunci este posibil sa asistam la o crestere a tarifelor la gaze sau energie", a declarat ieri, pentru Rompres, reprezentantul ANRGN, cu ocazia unei mese rotunde dedicata impactului taxelor locale asupra tarifelor reglementate de transport si distributie a energiei si gazelor naturale.
Diferente suportate de producatori
Potrivit datelor ANRGN, exista in acest moment taxe locale atat pentru distributia de gaze naturale sau energie electrica, cat si pentru transportul acestora, desi acesta se face prin retele nationale. "Impunerea unor taxe la distributia gazelor naturale duce la o incalcare a legii concurentei si a directivelor europene, care interzic subventionarea incrucisata. Practic, prin taxele locale, de exemplu, cetatenii din Bacau platesc o taxa impusa la Piatra Neamt", a explicat reprezentantul Autoritatii. Radoi a subliniat ca, in prezent, aceste costuri nu se regasesc in pretul la gaze sau energie, fiind suportate de producatori. Insa, in cazul in care se va respinge eliminarea taxelor suplimentare, ele ar putea sa se regaseasca in pretul de referinta, ceea ce ar duce cel mai probabil la cresteri importante ale tarifelor.
Taxe din cladiri
Cat despre transportul energiei electrice, reprezentantul Transelectrica, Ciprian Diaconu, spune ca taxele suplimentare vin in special din taxe pe anumite cladiri, taxe pe mijloacele de transport, taxe pentru terenuri sau bransamente. De asemenea, sunt in anumite cuantumuri din valoarea lucrar