Spania, sunt doar câteva din ţările în care filarmonica din Iaşi a fost invitată să concerteze.Filarmonica de Stat "Moldova" din Iaşi a avut primul concert pe 9 octombrie 1942, sub bagheta Spania, sunt doar câteva din ţările în care filarmonica din Iaşi a fost invitată să concerteze.
Filarmonica de Stat "Moldova" din Iaşi a avut primul concert pe 9 octombrie 1942, sub bagheta cunoscutului muzician George Enescu. De la inaugurare au trecut mai bine de şase decenii, iar talentul artiştilor ieşeni a devenit cunoscut nu doar în România. "Am avut numeroase concerte în Germania, Spania, Grecia, sau Olanda. Cu modestie spun că am fost mereu apreciaţi, şi nu de puţine ori spectatorii ne-au cerut să mai revenim", a declarat Adrian Anania, directorul artistic al filarmonicii. "De altfel, de peste un deceniu şi jumătate, Orchestra Simfonică participă la Concursul Internaţional Maria Callas de la Atena", a adăugat directorul Anania.
Artiştii filarmonicii par să nu aibă deloc odihnă. Între două concerte în străinătate, aceştia reuşesc să îşi facă timp şi pentru publicul din Iaşi. De altfel, chiar în aceste zile, Cvartetul Voces al filarmonicii susţine mai multe concerte în Germania, în timp ce Cvartetul Ad libitum pregăteşte un spectacol pentru săptămâna viitoare. "Suntem încântaţi să îi avem ca dirijori pe Alexandru Lăscae, Mark Mast şi pe Paul Nadler", a mai spus Anania.
Un festival la Iaşi, dedicat cunoscutului dirijor Sergiu Celibidache
Pe de altă parte, artiştii filarmonicii ieşene aşteaptă cu sufletul la gură Festivalul "Sergiu Celibidache", care va avea loc în toamna acestui an. "Intenţionăm să organizăm în toamnă un festival care să îi poarte numele maestrului Sergiu Celibidache. Dacă Ministerul Culturii va aloca banii necesari, festivalul se va întinde pe durata a două săptămâni. Dacă nu, va fi mai restrâns, dar nu renunţăm la idee", a