Dupa protestele reprezentantilor IMM-urilor si ale oamenilor de afaceri, a venit si randul producatorilor de tigarete sa conteste modificarile din noul Cod Fiscal. Reprezentantul JTI Romania, Gilda Lazar sustine ca majorarea accizelor la tigarete conform proiectului de modificare a Codului Fiscal va conduce la dublarea contrabandei.
Propunerile Ministerului Finante privind introducerea unei accize fixe minime pe tigarete de 95% a starnit proteste din partea producatorilor. Directorul Corporate Affairs JTI Romania, Gilda Lazar, a repetat miercuri, la Palatul Parlamentului, solicitarea ca legislativul sa respinga propunerea de majorare a accizei de la 90% la 95% .
Directorul JTI Romania sustine ca aceasta propunere, specificata in Codul Fiscal, afecteaza serios piata tigaretelor din Romania si, in plus, ar favoriza companiile puternice in segmentele superioare si ar defavoriza companii care produc tigarete ieftine.
„Aceasta propunere ar urma sa distorsioneze serios piata tigaretelor din Romania si totodata vine in contradictie cu articolul 9 din Legea concurentei. Ar fi o interventie a autoritatilor centrale care ar fi de natura sa distorsioneze concurenta din Romania”, a spus Gilda Lazar.
Pe de alta parte masura ar favoriza anumite companii care sunt puternice in segmentele superioare si ar defavoriza companii care produc tigarete ieftine si ale caror preturi ar trebui sa creasca atat de mult incat nu le-ar mai putea cumpara nimeni.
Un alt argument adus de directorul JTI Romania este faptul ca introducerea unei accize minime de 95% ar spori contrabanda cu tigari ieftine. „Exista o cota negociata cu UE pentru productia de tutun romanesc care este folosit pentru productia de tigarete ieftine si riscam sa nu indeplinim aceasta cota si de aici pericolul contrabandei.
De anul trecut, de cand s-a introdu