Stefan Vuza(Foto: )
Stefan Vuza a preluat combinatul de celuloza si hartie Somes SA in anul 2004. Totodata, presedintele grupului SCR si-a asumat responsabilitatea ca, pana in anul 2014, sa faca investitii in proiectul de mediu, in valoare de 16,6 milioane de USD, printre care un electrofiltru de aer (3 milioane USD) si un filtru impotriva poluarii apei.
Combinatul Somes este, si in prezent, conform clasificarii Garzii Nationale de Mediu, o unitate de categoria A, adica unul dintre marii poluatori ai judetului Cluj. In cursul anului 2005, capitalul social al Somes SA a fost majorat. Pentru a face aceasta miscare, Stefan Vuza a angajat SC Darian Rom Suiss SRL din Cluj-Napoca pentru a reevalua activele societatii.
Potrivit surselor noastre, valoarea acestora a fost mult supraevaluata pentru a da “frumos” in documentele pe care ulterior Somes SA le-a inaintat sucursalei BCR Dej in vederea contractarii unor credite. Vuza a stiut sa-si creeze parghii in mai toate institutiile statului, cum ar fi Consiliul Concurentei si AVAS - caz exemplificat recent de BZA.
Aceeasi situatie o intalnim si la BCR, sucursala Dej, unde directorul Mihai Petric a fost deosebit de prompt in acordarea creditelor pentru Somes SA. Despre parcursul celor 200 de miliarde de lei si 3,25 milioane euro accesati drept capital de lucru, si cele inca 7 milioane euro pentru investitii, cititi in articolul de azi.
Somes SA Dej este unul dintre cei mai mari poluatori ai Clujului. Din cauza nivelului extrem de ridicat al poluarii produse de acest combinat, dejenii care locuiesc in zona sustin ca aerul a devenit practic irespirabil. Asta in ciuda investitiilor in mediu asumate de conducerea combinatului, la preluarea societatii in 2004.
Mai mult, Somes Dej isi poate dovedi oricand si “calitat