Constantin Nastase - Allianz TiriacFoto: EurActiv.ro
In urmatorii doi ani, peste 1 milion de tineri vor putea contribui la fondurile private odata cu intrarea in vigoare a legii pensiilor private la 1 ianuarie 2007. Daca actualul sistem public de pensii nu va fi reformat, in urmatorii 10 ani, pensiile romanilor vor scadea.
Cum ne vom putea asigura la acest nou fond de pensii, care sunt riscurile care pot aparea si care este modelul pe care Romania il va adopta?
In prezent, pensia medie este de 380 lei noi si reprezinta mai putin de 50% din salariul mediu net, care este de 767 lei noi. Conform statisticilor, un salariat roman contribuie lunar la sistemul de asigurari sociale pentru 1,24 pensionari.
Impreuna cu Constantin Nastase, seful departamentului de pensii private de la Allianz Tiriac Asigurari Romania am incercat sa aflam raspunsurile si sa explicam mecanismul dupa care va functiona sistemul pensiilor facultative.
EurActiv.ro: Care sunt avantajele si dezavantajele sistemului privat de pensii in comparatie cu sistemul de stat?
Constantin Nastase: Sunt trei mari piloni, toata lumea discuta pe baza modelului Bancii Mondiale organizat pe trei piloni. Primul pilon este cel administrat de stat si bazat pe principiul solidaritatii sociale, cu alte cuvinte banii pe care ii platim noi la asigurarile sociale sunt maine platiti pensionarilor.
Ei nu se investesc in nici un fel. S-a ajuns in situatia in care avem nevoie de pensii private pentru ca in timp ce numarul pensionarilor a crescut, numarul celor care contribuie la sistemul asigurarilor sociale a scazut.
Sistemul de stat a fost inventat la inceputul secolului. Daca nu se gasesc metode adiacente, precum este sistemul privat de pensii, se estimeaza ca va intra in colaps undeva prin 2050.
Nu va falimenta niciodata, pentru ca ori