Soarta economiei mondiale va intra in curand pe mainile companiilor din tarile in curs de dezvoltare. Acestea cunosc cea mai rapida evolutie, la scara globala, cea mai buna capacitate de acomodare pe diferitele tipuri de piete, si au parte de intaietate in regiunile relativ sarace.
Un studiu recent, realizat de Boston Consulting Group (BCG), si citat de cotidianul francez Le Monde, vorbeste de primele 100 de companii de pe pietele emergente care au toate sansele sa rastoarne evolutia economiei mondiale.
La ora actuala sunt numai 100. In cativa ani insa se va ajunge cu siguranta la cateva mii de astfel de firme. Aproximativ 70 dintre ele sunt localizate in Asia (44 in China si 21 in India), 18 in America Latina, iar restul, in mare parte, in Turcia si Rusia.
Cifra de afaceri a acestor 100 de intreprinderi a ajuns la 715 miliarde de dolari in 2004 (iar asta printr-o crestere de aproape 24% fata de 2003), adica, releva studiul BCG, cat suma Produsului Intern Brut (PIB) al Mexicului si Rusiei.
Mai mult decat atat: daca in 2004 mai bine de 28% din cifra lor de afaceri era realizata pe plan international, in curand aceasta se prognozeaza sa ajunga la 40%, fapt care dovedeste o foarte buna capacitate de integrare pe piata si de rezistenta in fata firmelor cu traditie, din statele dezvoltate.
''La origine, acestea au fost micro-intreprinderi foarte bine implantate pe plan local - pe piete domestice extrem de vaste - si care astazi se intereseaza de pietele dezvoltate'', precizeaza studiul. ''Pana de curand, numai cateva zeci de companii din tarile in curs de dezvoltare puteau fi vazute ca lideri pe pietele emergente.
Astazi sunt sute, iar acest lucru este in acord cu asteptarea ca pana in 2050, China si India sa ajunga printre primele trei puteri ale lumii'', observa David Michael, vicepresedinte al BCG si coautor al studiului.
''N