(Foto: Romania Libera)
Lansat anul trecut ca o premiera absoluta pentru sud-estul Europei, mult-visatul proiect pentru construirea unui cartier ecologic la Timisoara a fost stopat dupa ce terenul pe care urmau sa fie ridicate imobilele a fost revendicat de o asociatie de pasunat.
Blocarea proiectului, destinat in special tinerilor, este o grea lovitura primita atat de municipalitate, cat si de proaspetele familii din oras, in conditiile in care, din cauza inundatiilor din 2005, a fost oprita si constructia blocurilor ANL.
Cartierul ecologic ar fi trebuit sa fie construit pe o suprafata de 10 hectare, in zona Ovidiu Balea, proiectul fiind o initiativa a Primariei municipiului de pe Bega, in colaborare cu autoritatile din Faenza, oras italian infratit cu Timisoara.
De altfel, ideea a prins contur in urma unei vizite a primarului Gheorghe Ciuhandu si a viceprimarului Adrian Orza la Faenza, prilej cu care s-a discutat pentru prima oara posibiliatea realizarii unui proiect de urbanism ecologic, la Timisoara. Acesta viza construirea de locuinte din materiale traditionale si alimentate din surse de energie alternativa, nepoluante.
Cu alte cuvinte, intreg ansamblul urma sa fie ridicat exclusiv din lemn si piatra, energia sa fie obtinuta prin captatare cu panouri solare iar apa ar fi urmat sa fie reciclata.
Reprezentantii municipalitatii au numit proiectul "cartierul viitorului", acesta anuntandu-se a fi o premiera europeana inclusiv din perspectiva modului de dispunere al locuintelor, circular in peisaj. Toate calculele edililor au fost, insa, date peste cap de obscura asociatie de pasunat, care revendica aproape intreaga suprafata de teren din zona Ovidiu Balea.
Cum in acel perimetru se construieste una dintre cele mai importante inv