(Foto: )
In vara anului 1994, calugaritele carmelite plecate in lume pentru gasirea locului perfect de rugaciune, au ajuns pe valea paraului Gudea, in comuna Stanceni. Platoul, prin mijlocul caruia curgea un paraias, marginit de culmi incarcate de brazi uriasi, le-a facut sa se opreasca din cautare, pentru ca un loc mai frumos era imposibil de gasit.
Intr-adevar, locul ales pentru ridicarea Schitului Sfanta Cruce si a bisericutei cu Hramul Schimbarea la Fata, s-a dovedit a fi unul binecuvantat. La inceput, preotii locului le-au privit cu reticenta pe maicutele carmelite, crezand ca acestea le vor lua enoriasii.
In timp insa, toata lumea s-a convins ca locul este doar unul de rugaciune, portile fiind deschise tuturor, indiferent de confesiune. Maica Stareta Eliana ne spune ca intr-un loc unde principalul scop este rugaciunea, nu se poate pune problema limitarilor. "La noi in manastire suntem trei maicute carmelite si un preot greco-catolic din Oradea.
Pentru ca toti, catolici si ortodocsi, suntem crestini, ne rugam impreuna. Bisericuta pe care am inaltat-o cu multa dragoste are un iconostas, cum au toate bisericile ortodoxe, iar icoanele care il impodobesc, le-am pictat noi maicutele.
Pentru peretii bisericutei insa, am apelat la specialisti, care intr-un stil pur bizantin, drag noua, au pictat scene biblice, cu sfinti si arhangheli proveniti din amandoua riturile crestine. Inclusiv scena biblica a inaltarii la cer este reprezentata si cu nor si cu o scara", ne spune intr-o limba romaneasca frumoasa, presarata cu accente frantuzesti, Maica Stareta Eliana.
Singuratate si comunitate
Viata acestor trei calugarite este impartita intre slujbe, rugaciune si meditatie. Pentru ca fiecare aspect necesita o atmosfera aparte, cele 24 de o