Gheorghe Ciuhandu(Foto: )
Rivalitatea economica dintre Cluj si Timisoara s-a ascutit in ultimii doi ani. Competitia celor doua metropole din vestul Romaniei se duce pe doua planuri. Primul este cel al obtinerii fondurilor publice, atat guvernamentale cat si europene, iar cel de-al doilea este cel al strategiilor pentru atragerea unor investitori privati.
Fiecare dintre orase are atuurile sale. Timisoara are avantajul continuitatii din administratia locala. Primarul PNTCD Gheorghe Ciuhandu a reusit sa ii readuca orasului renumele de "Mica Viena". De asemenea, Timisoara a reusit sa se situeze in centrul unor importante proiecte de infrastructura.
De pilda, aeroportul international Timisoara este al doilea din tara ca numar de pasageri, dupa Otopeni. Apropierea de coridorul IV european si de zonele de granita cu Ungaria si cu Serbia fac din Timisoara un adevarat nod comercial regional. Lucrurile vor deveni si mai evidente dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
De la 1 ianuarie 2007, Timisoara va fi cel mai important centru economic nu doar din sud-vestul Romaniei, ci va cataliza si afacerile din sudul Ungariei. Traditia multiculturala a acestui centru urban va fi unul dintre avantajele sale.
Si tot dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniune, in paralel cu relansarea previzibila a negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana, cand practic Dunarea va deveni una dintre cele mai importante cai interne de comunicatie ale Uniunii, rolul Timisoarei va creste si mai mult.
Investitiile precum Siemens sau Alcatel au adus Timisoarei statutul de cel de-al doilea centru industrial din Romania, dupa Bucuresti.
Clujul se relanseaza
In schimb, Clujul vine tare din urma. Schimbarea fostului primar PRM G