Omorati-l pe Ciornei
Pacienti ieseni, dormiti linistiti: Colegiul Medicilor vegheaza pentru voi. Cu intransigenta, cu profesionalism, cu intelepciune. Ultimul inculpat pe care tribunalul doctorilor l-a condamnat este Adrian Ciornei, fostul sef al Unitatii de Primire a Urgentelor de la Spitalul de Neurochirurgie. Acuzatia? Nu i-a acordat ingrijirile necesare unui pacient care, din cauza acestei situatii, a decedat.
Un caz aproape banal pentru medicina romaneasca. Un caz pe care, iata, Colegiul Medicilor l-a analizat cu promptitudine, sanctionandu-l pe doctorul Ciornei in mod exemplar, asa cum se cuvine pentru o abatere grava de la normele profesiunii medicale.
Daca va grabiti sa aplaudati, v-as propune o mica pauza de gandire. Nu, n-o sa va spun ca doctorul Ciornei e nevinovat. N-am competente medicale, n-am audiat martori, n-am citit dosarul cauzei. In plus, stiu ca acuzatul e mai degraba un nesuferit, un turbulent. Sau, cel putin, asa mi-l amintesc, destul de vag, din vremea studentiei sale, cand participa la marsurile tineretului radical din Iasi.
In ciuda acestor circumstante agravante din dosarul cauzei (consemnate, de altfel, si de instanta medicala), cred ca lumea medicala ieseana ar trebui totusi sa-si raspunda la niste intrebari suplimentare. Si sa ne spuna si noua care sunt raspunsurile. Bunaoara: daca doctorul Ciornei n-ar fi fost un lider sindical teribil de incomod, ar mai fi fost pus la stalpul infamiei? Ori: daca victima n-ar fi fost primar, am mai fi aflat, cu lux de amanunte, despre acest caz?
Stiu ce vreti sa intrebati, si va raspund: ca orice cetatean, liderii de sindicat trebuie sa raspunda pentru faptele lor; iar primarii, desigur, n-au nici o vina, daca nu sunt ingrijiti corespunzator. Problema e alta: daca doctorul Ciornei ar fi fost un "baiat de comitet", un limax medical si moral, care sa duca saco