Directorul Centrului de Consultanţă şi Management al Informaţiilor pentru IMM-uri de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, Cosmin Roşia, a anunţat, ieri, că ultima licitaţie organizată de Ministerul Agriculturii pentru desemnarea băncii prin care se va derula programul „Fermierul” în această lună a fost câştigată de BCR. Aceasta va avea la dispoziţie 325 de milioane RON pentru a acorda credite de co-finanţare a proiectelor SAPARD, dobânda fiind una extrem de avantajoasă – de 4,5% pe an.
Prin programul amintit, Ministerul Agriculturii acordă bani băncilor, pe care acestea îi dau mai departe, sub formă de credite pentru agricultori, scopul fiind cofinanţarea proiectelor SAPARD. Ţara noastră a primit în acest an 400 de milioane de euro, bani care nu au fost absorbiţi pentru că fermierii nu dispuneau de banii necesari pentru cofinanţare.
Roşia a anunţat că Programul Fermierul s-a dovedit unul benefic pentru agricultura românească, având în vedere că de la implementarea acestuia a crescut de trei ori numărul proiectelor SAPARD care au primit finanţări europene. Din păcate, însă, spune directorul Centrului de Consultanţă, la Braşov nivelul absorbţiei fondurilor este destul de redus.
Totuşi, Centrul are în lucru câteva proiecte care vor obţine, în perioada următoare, finanţări europene de cel puţin 500.000 de euro. Este vorba despre proiecte în domeniul exploataţiilor agricole, fermelor de vite, dar şi în domeniul agroturismului.
Pentru sesiunea iunie 2006, cele mai multe fonduri disponibile prin programul SAPARD sunt cele care vizează finanţarea investiţiilor în exploataţiile agricole – 93,623 milioane euro. Pentru îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole mai sunt disponibili 21,218 milioane de euro, pentru proiectele din domeniul silviculturii mai sunt disponibile 40,579 milioane euro, iar pentru proi