In fiecare an, pentru a ajuta elevii de clasa a VIII-a publicam numarul de locuri, pe specializari, de la toate unitatile de invatamint liceal. De aceasta data, pentru fiecare specializare vom prezenta si disciplinele cele mai importante care se studiaza, meseriile pe care le obtin elevii la finalizarea anilor de studii. Vom prezenta azi filiera teoretica, profilul uman, cu specializarile filologie si stiinte sociale.
Filiera teoretica
Aceasta presupune studierea aprofundata a unor discipline teoretice, fara obtinerea unei calificari, aceasta putind fi obtinuta numai dupa parcurgerea urmatoarei forme de invatamint, postliceal sau universitar. In cadrul filierei teoretice exista profilul uman si cel real. La profilul uman sint specializarile filologie si stiinte sociale.
Specializarea - Filologie
La specializarea filologie accentul se pune pe aria curriculara "Limba si comunicare". O treime din ore se studiaza disciplinele: limba si literatura romana, doua limbi moderne si limba latina. Matematica se studiaza doar doua ore saptaminal, in primii trei ani. Studiile se pot finaliza cu atestat la limba straina aprofundata, in cazul in care profilul este filologie - bilingv. In oferta educationala din acest an sint 12 clase cu profil filologie. Dintre acestea, trei ofera posibilitatea studierii unei limbi straine in regim bilingv, cite o clasa la: Colegiul "Balcescu" - ultima medie de admitere de anul trecut - 8,58, Colegiul "Murgoci" - 8,98 si Liceul "Iorga" - 8,75. Doar elevii care termina aceste clase pot obtine atestat de traducator. Clase doar de filologie sint la: Liceul "Cerna" - 8,23, Liceul cu Program Sportiv - 7,99 si Liceul "Perpessicius" - 8,25, unde sint doua clase, Liceul "Angelescu" Ianca - 7,30, Grup Scolar Insuratei - 6,81 si Grup Scolar "Valsan" Faurei - 6,11. Tot