(Foto: )
Proprietarul distributiei de gaz din Targu Mures, E.ON Gaz, noua denumire a Distrigaz Nord SA, dupa obscura rebrandare, ar putea fi actionata in judecata de catre ANPROGAZ (Asociatia Nationala Profesionala din Sectorul Gazelor Naturale).
Declaratia a fost facuta ieri de catre Niculae Havrilet, secretarul executiv al asociatiei, in cadrul conferintei organizate pe tema "Privatizarilor din sectorul Gazelor Naturale intre asteptari si rezultatele efectiv obtinute. Impactul asupra IMM-urilor din sectorul energetic".
Ei au acuzat ca au pierdut 8 milioane de euro, de pe urma privatizarii Distrigaz Nord si a pozitiei de monopol detinut de E.ON, inclusiv pe activitatile conexe din domeniul gazelor naturale.
Reprezentantii asociatiei, in afara de Havrilet, fiind prezenti Andrei Voicu si Gheorghe Buesteanu, au criticat modul in care a fost privatizata distributia de gaze naturale, pretul obtinut de stat, precum si facilitatile acordate E.ON Ruhrgas la privatizare.
Havrilet a amintit de exonerarea de la plata redeventei pentru retelele de gaz aflate pe teritoriul unei localitati, de la plata unor datorii de 17 mii de miliarde lei, insumate pentru ambele distributii, care reprezentau contravaloarea gazului vandut si neachitat catre agenti economici, in marea lor majoritate privati.
Reprezentantul ANPROGAZ a acuzat, de asemenea, E.ON GAZ de obtinerea unei facilitati, post-privatizare, care ii lasa fara obiect de activitate pe IMM-istii axati pe proiectare si executie in domeniul gazelor naturale. Havrilet a amintit in acest context de emiterea HG 1043 prin care E.ON a obtinut o pozitie dominanta pe piata, avand monopol si asupra activitatilor conexe din domeniu.
Adica, prin aceasta prevedere, E.ON, spre exemplu, poate apela la un