Politistii si procurorii anticoruptie au anchetat 46 de persoane suspecte in comiterea a 87 de ilegalitati cu fonduri provenite de la Uniunea Europeana. De la inceputul anului si pana in prezent, ofiterii de la Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR au instrumentat 22 de dosare penale, in care s-a declansat urmarirea penala, iar 14 dintre cauze au fost declinate pentru continuarea cercetarilor catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
In urma analizei acestor rezultate, ne-au precizat ofiterii din IGPR, a rezultat faptul ca, in Romania, nivelul infractionalitatii din domeniul protectiei intereselor financiare ale UE inregistreaza un usor trend ascendent. Se pare ca infractiunile au luat amploare odata cu intensificarea activitatii institutiilor care gestioneaza si acorda fonduri nerambursabile de la UE, numarul acestor finantari fiind in crestere. Potrivit anchetatorilor, Politia de Investigare a Fraudelor, Departamentul de Lupta Anti-Frauda si DNA au atributii, conform Legii nr.78/2000 pentru combaterea coruptiei, modificata si completata de Legea nr. 161/2003 de prevenire si investigare a fraudelor savarsite cu ocazia obtinerii, acordarii si utilizarii fondurilor nerambursabile primite de la UE. Politia de Investigare a Fraudelor are servicii de profil in fiecare judet, actionand in vederea realizarii unei protectii efective a acestor fonduri. Astfel, la nivel national, au fost desemnati ofiteri care lucreaza pentru depistarea persoanelor care fraudeaza fondurile nerambursabile, dar si care verifica sesizarile referitoare la acest gen de infractiuni.
Pentru pregatirea acestor politisti, Departamentul pentru Lupta Antifrauda, in baza Multi-Country PHARE Networking Programme, organizeaza sesiuni de training, prin care se asigura oamenilor legii un pachet suplimentar de informatii ce completeaza cunostinte pe care acestia le au deja. Programele de