Reprezentantii celor patru confederatii sindicale reprezentative la nivel national - Alfa, BNS, CNSLR-Fratia si CSDR - au semnalat, la lucrarile celei de-a 95-a sesiuni a Conventiei Organizatiei Internationale a Muncii, de la Geneva, ca in Romania nivelul salariului minim este de doua ori mai mic decat cel prevazut in Carta Sociala Europeana.
Potrivit Rompres, in ultimii cinci ani, salariul minim a crescut numai cu 30 de euro, a specificat in mesajul prezentat in plenul OIM, in numele muncitorilor din Romania, Ovidiu Jurca, vicepresedinte al BNS, seful delegatiei romane pe partea sindicala.
In acelasi document, sindicalistii au sesizat ca in Romania inca nu s-au infiintat tribunalele muncii, ca exista mari probleme in constituirea de organizatii sindicale in companiile private, ca dreptul la greva le este ingradit, desi este prevazut in Constitutie si in recomandarile OIM care au fost ratificate de Romania si ca magistratii obstructioneaza dreptul la libera asociere in vederea declansarii conflictelor de munca.
De asemenea, exista inca inspectori de munca insensibili la violarea drepturilor sindicale asigurate prin lege. Munca acestor inspectori este de multe ori ineficienta, deoarece munca la negru ramane predominanta in multe sectoare. "Avem colegi sindicalisti care au fost obligati sa se substituie inspectorilor de munca pentru a dovedi nereguli foarte grave si evidente. Nu este normal acest lucru, atat timp cat avem institutii abilitate pentru a efectua aceasta activitate", a afirmat Ovidiu Jurca.
Sindicalistii romani au cerut sprijin Comitetului de libertati sindicale al Comisiei pentru aplicarea normelor pentru a-i sustine in fata Parlamentului de la Bucuresti, pentru a modifica Legea conflictelor colective de munca.
Chiar daca dreptul la greva este garantat prin Constitutie, iar Romania a ratificat inventiile OIM privind drep