Proiectul Monicai Macovei privind infiintarea Agentiei Nationale de In-tegritate, menita a rezolva situatiile de incompatibilitate, este forfecat de trei ONG-uri, altadata apropiate ministrului. Semna-tarii cer Guvernului sa nu-si asume raspunderea in Par-lament pentru trecerea fara dezbatere a legii. Societatea civila isi desfiinteaza fosta favorita. Fundatia pentru o Societate Deschisa, Transparency International Romania si Centrul de Resurse Juridice au remis ieri un comunicat de presa extrem de dur in privinta carentelor majore ale proiectului de lege referitor la Agentia Nationala de Integritate, elaborat de Ministerul Justitiei condus de Monica Macovei.
Renate Weber, Victor Alistar si Georgiana Iorgulescu, reprezentanti ai formatiunilor civice anterior nominalizate, considera ca propunerea de act normativ sustinuta de Monica Macovei, prin care se reglementeaza domeniile sensibile ale transparentei si se infiinteaza Agentia Nationala de Integritate (ANI), merita o analiza aprofundata si trebuie dezbatuta public.
CONSECINTE GRAVE. Adoptarea de Guvern a propunerii legislative in forma prezentata ar avea, considera semnatarii documentului, consecinte grave atat in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului, cat si in eficienta luptei impotriva coruptiei. Proiectul este considerat un regres fata de cel adoptat inca din 2004 de Camera Deputatilor si care se afla de mai bine de un an in Senat, mai ales din perspectiva continutului sau. In proiectul sustinut de Monica Macovei, "conflictele de interese sunt ca si anulate in sfera sanctionarii administrative, pentru ca se face trimitere la incriminarea penala, care este generala, si numai daca Parchetul va dispune neinceperea urmaririi penale ANI va relua cercetarea administrativa pentru restul formelor de conflict de interese, fiind neclar in ce anume va consta acest rest". Alta observatie vizeaza