Numeroasele semnale de alarma trase de presa si sumedenia de critici primite cu privire la tergiversarea finantarii programelor pentru revitalizarea zonelor miniere grav afectate de restructurarea acestui sector par sa fi fost constructive.
Argumentul in acest sens este deblocarea sumei de peste 4 milioane de dolari la nivelul intregii tari pentru derularea componentei de "Stimulente financiare pentru angajatorii locali in vederea angajarii si instruirii personalului intr-o noua meserie".
Coordonatorul Colectivului Zonal al ANDPRZM, Pavel Bora, a declarat ca mai este necesara confirmarea oficiala a bugetului, in judetul Alba demarand deja actiunea de contractare a viitoarelor locuri de munca, bazata pe cofinantarea dintr-o rectificare bugetara viitoare.
Pana acum, 15 firme au solicitat includerea in acest proiect, pentru a infiinta peste 150 de locuri de munca. Negocierile Guvernului Romaniei cu Banca Mondiala in vederea derularii programului "Minerit II", de regenerare socio-economica a zonelor minere, au inceput in toamna anului 2003, iar in noiembrie 2004 a fost semnat cel de-al doilea proiect de imprumut.
Pe fondul unor neintelegeri interministeriale cu privire la necesitatile si prioritatile de dezvoltare ale zonelor miniere, insa, din cele 200 de milioane de dolari la nivel national au fost aprobate doar 60 de milioane de dolari pentru regenerarea sociala.
Programul are 10 componente, care ar trebui sa se deruleze in perioada 2005-2009, dar pana la aceasta data nu toate au fost demarate, din cauza neasigurarii finantarii acestor componente din partea Guvernului.
Componenta de "Stimulente financiare" prevede alocarea sumei totale de 10 milioane de dolari pentru infiintarea a 10.000 de noi locuri de munca. La capitolul "Microcr