Politia spune ca vor fi urmariti doar cei care obtin foloase materiale din piraterie. Procurorii ieseni spun ca toti cei care pun in "share" continut fara licenta trebuie sa se teama. Internautii din Iasi sunt deja de o luna de zile in vizorul autoritatilor.
Procurorii ieseni au in lucru 20 de dosare, dintre care patru ii vizeaza pe iesenii care aveau intre 100 si 500 gb la share. Restul sunt pe numele celor care au fost prinsi pentru ca vindeau CD-uri si DVD-uri piratate. Procurorul Carmina Pascal, purtator de cuvant la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, explica:
"Actiunea face parte dintr-un plan mai larg de combatere a infractiunilor in domeniul proprietatii intelectuale si vizeaza cercetarea unor persoane care au pus la dispozitia publicului opere si produse protejate de Legea dreptului de autor. Si este vorba de muzica, filme si programe. Sunt sanctionati doar cei care difuzeaza catre public astfel de opere fara acceptul titularului dreptului de autor."
Jurnalul National: Cum au fost identificate aceste persoane? Carmina Pascal: "S-a plecat de la sesizarea din oficiu a organelor de politie, parchetul supraveghind activitatea acestora. Sesizarile au privit persoane care au pus cantitati mai mari de astfel de informatii la dispozitia publicului. Exista programe care pot fi puse la dispozitia publicului si atunci fapta de a le difuza nu constitutie infractiune si altele care sunt protejate de dreptul de autor si aici intervine aplicarea legii."
Legea
In cazul unei persoane care nu cere bani, se aplica aceeasi masura? "Infractiunea nu este conditionata de primirea unor avantaje financiare. Nu intereseaza daca persoana inculpata a luat sau nu bani pentru ca a pus la dispozitia publicului astfel de informatii".
Se face vreo diferenta intre persoanele care vand cd-uri si dvd-uri cu filme si muzica luate de pe retea si intr