Ministerul Apararii Nationale va trebui sa declasifice documentele de arhiva preluate de la Serviciul Roman de Informatii, detinute anterior de fostele organe de securitate, cu exceptia celor care privesc siguranta nationala. Aceasta a fost decizia Guvernului, comunicata ministerului in sedinta de miercuri, si argumentata prin faptul ca majoritatea acestor documente contin informatii clasificate, iar MApN este singura institutie abilitata s-o faca.
Predarea-primirea dosarelor fostei Securitati se va face pe baza de protocoale incheiate intre MApN si CNSAS, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii, se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis ieri presei.
Potrivit Legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice, CNSAS preia in gestiune de la depozitarii actuali de arhive, toate documentele privitoare la exercitarea drepturilor prevazute de legislatie, cu exceptia documentelor care privesc siguranta nationala.
Ministerul Apararii detine arhiva Directiilor a IV-a si a V-a din fostul Departament al Securitatii Statului, pe care le-a preluat dupa Revolutia din decembrie 1989. In depozitul de la Cernica, precum si in cele constituite la nivelul Tribunalelor Militare din Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi se afla dosare referitoare la persoane arestate si retinute sau judecate si condamnate, din motive politice, in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.
Pana in prezent, MApN a predat integral dosarele fostei Directii a V-a si aproape 2.000 de volume din depozitul de arhiva de la Cernica. De asemenea, CNSAS a intrat, la 31 mai, in posesia documentelor apartinand fostei Securitati, aflate in custodia Serviciului Istoric al Armatei. Numai ca, cele 1.523 de dosare insumand 15 metri liniari, preluate de Arhivele Militare dupa decembrie 1989, erau clasificate pentru o perioada de 50 de ani.